Alkamassa oleva talvikausi on jo antanut viitteitä pakkasesta, lumisista katoista ja jäästä. Lokakuun loppu oli kuitenkin Oulun alueella leuto ja sateita saatiin. Marraskuun alku näyttäytyy hyvin samankaltaisena, ja sillä onkin vielä hyvä muistella vedenpoistumisen tärkeyttä kattopinnoilta.
Huomioita veden poistumisteistä
Katon remontoinnin tai rakentamisen suunnitteluvaiheessa on syytä varmistaa, ettei vedenpoisto jää sattuman varaan, vaan vesikate toimii toivotulla tavalla. Erityistä huomiota veden poistumiseen tulee kiinnittää loivemmilla katoilla, jossa patojen muodostuminen neulasten ja lehtien myötä on todennäköistä. Tämä näkökulma olisi kuitenkin hyvä muistaa myös jyrkemmillä kattopinnoilla, sillä vedenpoistumisen esteet ovat usein alkusysäyksen antajia kattovuodon syntymisessä.
Vesikourut
Vesikourujen tehtävänä on kerätä katon pintaa pitkin valuva vesi ja ohjata se kohti poistoputkea. Kuinka helppoa ja yksinkertaista! Tämän toimimiseksi on silti varmistettava muutamia asioita. Ensimmäiseksi tulee tarkistaa, että katolta valuvalla vedellä on mahdollisuus päätyä vesikouruun ja että kourun paikka ja kulma ovat oikeat. Esimerkiksi vesikourun jäädessä puoliksi vesikatteen alle tai asennuskulman ollessa väärä, roiskuu sadevesi kourun yli kovan sateen aikana. Kourun tukkeutumisen seurauksena voi sadevesi päätyä valumaan, vaikka alalaudoituksen välistä, kastella yläpohjaa ja aiheuttaa vahinkoa.
Huoltotoimet
Toimivien vedenpoistajien huolto olisi hyvä tehdä vähintään kahdesti vuodessa. Huoltotoimenpiteinä voidaan sovitusti puhdistaa kourut ja tarkastaa vaikka koko katon kunto. Huollon voi aina sopia kattokohtaisesti ja niiden tehtävien mukaan, mitkä koetaan kyseiselle katolle tärkeäksi. Huollosta asiakkaalle saapuu jälkikäteen aina kirjallinen raportti, jossa ongelmakohdat näkyvät kuvattuina, korjausehdotuksen kanssa. Toisinaan asiakkaalle soitetaan tuoreeltaan heti huoltajan vieraillessa, sillä akuuteissa tilanteissa nopea toiminta voi pelastaa isoilta remonteilta.
Toimet talven tullen
Aina ei katon huoltotarvetta vedenpoistumisen osalta huomata, vaan vesi saattaa jäädä katolle lehtien ja muiden roskien kera odottelemaan pakkasia. Pakastuessaan vesi jäätyy ja laajenee aiheuttaen näin harmia vesikatteelle. Suojasään koittaessa rikkoutuneen katteen alla vesi saattaa löytää tiensä sisäkattoon asti, mutta vielä silloinkin soitto Oulun Kattopalvelu Oy:n päivystykseen tuo avun rikkoutuneelle kattopinnalle.