Puhutaanko hetki huopakatoista?
Huopakatto ja kattohuopa ovat sanoja, jotka elävät yhä puhekielessä vahvasti. Mistä sana huopakatto sitten on saanut alkunsa? Historia kertoo, että sana huopakatto yleistyi puhekielessä aikana, jolloin kattojen tukikerroksena käytettiin orgaanista materiaalia eli ns. lumppuhuopaa. Huopakaton juuret ovat ns. paperikatoissa, joita meillä suomessa käytettiin 1800-luvun alusta lähtien. Lumppuhuopa- arkit käsiteltiin tervalla ja päälle levitettiin hiekkaa ja tiilijauhoa useana kerroksena, aina välillä tervaa lisäten.
Nopeasti kuitenkin huomattiin, ettei tämä ollut paras mahdollinen tukikerrosmateriaali ja siksi valmistajat alkoivat etsiä ja kokeilla muita materiaaleja. Perinteisestä kattohuovasta päätettiinkin luopua 70-luvulla, ja huovan sijaan alettiin valmistaa bitumikatetta.
Bitumikatteet
Tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet vuosikymmenten saatossa huimasti. Kattolaattojen muotokielessä ja väreissä on mustan lisäksi muitakin vaihtoehtoja. Kattolaattojen lisäksi esimerkiksi Icopalilta löytyy perinteistä tyyliä suosiville kolmiorimakate ja loiville harjakatoille tiivissaumakate. Kattomateriaalia valitessa tulisi ottaa huomioon myös katon muoto. Valmistajien sivuilla materiaalien suuri määrä voi hämmentää ensikertalaista. Valintaa tehdessä kannattaakin hyödyntää esimerkiksi kattoasennusliikkeen osaamista. Bitumikatto on helppo asentaa ja soveltuu kaikille kattotyypeille.
Materiaalityypeistä
Jokaisella katemateriaalityypillä on omat hyvät puolensa. Harjakatolle Bitumikatteen hyötyihin voi lukea sen hiljaisuuden, säänkeston sekä soveltuvuuden erilaisille kattomuodoille. Tiilikate antaa talolle klassisen ilmeen ja kestävyyttä. Nopeaan toteutukseen ja kevyeen kattoon katteeksi voi valita pellin. Harjakatoille tarvitaan vesikatteen alle myös aina aluskate, joka suojaa katon rakenteita niin ulkoa kuin sisältäpäin tulevalta vedeltä ja kosteudelta.
Jälkiviisastelut
Uuden katon omistajana ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, että puolivuosittaista katon tarkkailua ei uudellakaan katolla kannata unohtaa. Jos itse ei tohdi tai halua katolle kiivetä, kannattaa katontarkastus tilata ammattilaisilta.